Acasă » Știri » Sport » Paavo Nurmi, Finlandezul zburător

Paavo Nurmi, Finlandezul zburător

De: Bogdan Socol 10/10/2020 | 22:32
Paavo Nurmi, Finlandezul zburător

Avea ceva inuman și crud, dar a cucerit lumea prin mijloace pure: cu o voință care avea o putere supranaturală. Așa a fost descris Paavo Nurmi de jurnalistul finlandez Martti Jukola la doar un an după retragerea din activitatea sportivă, după ce a lăsat în urma sa o moștenire impresionantă atletismului mondial. Pe lângă cele nouă medalii de aur și trei de argint cucerite la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, între 1920 și 1928, cel supranumit “Finlandezul zburător” a stabilit 22 de recorduri mondiale, a fost neînvins în 14 ani de carieră în probele de 10 000 de metri și cross country, dar, mai ales, a influențat ca nimeni altul generațiile următoare de alergători pe distanțe medii și lungi prin metodele de antrenamente, stilul său de alergare, abordarea analitică a curselor și strategia infailibilă din timpul întrecerilor.

Născut pe 13 iunie 1897 la Turku, într-o familie din clasa muncitoare, cu încă patru copii, Paavo Johannes Nurmi s-a călit în copilărie pentru o carieră ulterioară în atletism prin cei șase kilometri pe care îi străbătea zilnic, fie alergând, fie în mers, pentru a înota, alături de prietenii săi, în preajma insulei Ruissalo. Tatăl său, tâmplar de meserie, a murit în 1910, iar familia Nurmi s-a confruntat cu numeroase probleme financiare, care s-au tradus și în dieta modestă a lui Paavo, formată din pâine neagră și pește uscat, după cum el însuși a povestit mai târziu.

La debutul său de la Jocurile Olimpice de la Anvers, din 1920, a obținut medalia de argint la 5000 de metri, fiind învins de francezul Joseph Guillemot. Aceea avea să fie singura dată când Nurmi pierde o cursă la Jocurile Olimpice în fața unui alergător din afara Finlandei. Ulterior, el a cucerit de trei ori aurul la Anvers, la 10 000 de metri, chiar în fața lui Guillemot, cross country și în proba de cross country pe echipe.

Cu o autodisciplină de fier, Paavo Nurmi a căutat să își perfecționeze tehnica și tactica până la punctul în care performanțele rivalilor lui să nu mai conteze. Astfel, în 1921, el a stabilit primul său record mondial, la 10 000 de metri, la Stockholm, iar un an mai târziu, dobora recordurile lumii în probele de 2000, 3000 și 5000 de metri. Mai mult, în 1923, el a mai adăugat recordurile mondiale la 1500 de metri și o milă, intrând în istorie drept singurul om care deține, în același timp, performanța supremă în cursele de o milă, 5000 și 10 000 de metri.

“Finlandezul zburător” a fost de neoprit la Jocurile Olimpice din 1924 de la Paris, unde a câștigat într-o manieră impresionantă cinci medalii de aur. Și asta deși în primăvara aceluiași an se accidentase la genunchi. Nurmi și-a început recitalul la 1500 de metri, iar în mai puțin de două ore, a alergat și în finala de la 5000 de metri. Acolo, principalii săi rivali, compatriotul Ville Ritola și suedezul Edvin Wide, și-au închipuit că Paavo este obosit și au încercat să îl scoată din cursa pentru titlu alergând în ritmul recordului mondial. Nurmi a realizat că, de data aceasta, nu mai concurează împotriva timpului, ci a celor doi adversari, astfel că și-a aruncat cronometrul în iarbă și l-a depășit, mai întâi, pe suedez, apoi pe Ritola, cucerind al doilea său aur.

Paavo Nurmi a câștigat al cincilea aur la Paris în proba de 3000 de metri pe echipe, dar a părăsit Franța cu un gust amar, după ce conducerea Federației Finlandeze de Atletism nu i-a permis să ia startul și la 10 000 de metri, distanța cea mai dragă lui și unde avea de apărat titlul cucerit în 1920, doar pentru a-i oferi lui Ville Ritola șansa unui aur. Furios, Nurmi a plecat pe o altă pistă, unde a alergat cu cronometrul în mână, iar timpul obținut a fost mai bun decât al noului campion olimpic. Mai mult, la întoarcerea în Finlanda, a stabilit un nou record mondial în această probă, care va rezista aproape 13 ani. Astfel, el ajunsese să dețină, în același timp, recordurile lumii la 1500 de metri, o milă, 3000, 5000 și 10 000 de metri.

La Jocurile Olimpice de la Amsterdam din 1928, Nurmi a concurat în trei probe, câștigând aurul la 10 000 de metri și două medalii de argint la 5000 de metri și 3000 de metri obstacole. Asta deși se accidentase serios în calificările de la 3000 de metri obstacole, unde a căzut pe spate în groapa cu apă, scrântindu-și șoldul și glezna.

După Olimpiada olandeză, el s-a concentrat asupra distanțelor mai mari, iar în octombrie, a doborât recordurile mondiale pe distanțele de 15 kilometri și 10 mile, precum și în alergarea de o oră de la Berlin, performanță care a rezistat în picioare timp de 17 ani.

Nurmi își propusese să concureze doar în probele de 10 000 de metri și de maraton la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1932, dar a fost suspendat de Federația Internațională de Atletism (IAAF) pe motiv că își pierduse statutul de amator în urma unui turneu efectuat în Germania, în 1931, unde ar fi primit între 250 și 500 de dolari pentru fiecare cursă în care a alergat. În acea perioadă, atleții puteau participa la Olimpiadă doar dacă nu obțineau bani din activitatea lor sportivă.

Cu trei zile înaintea cursei de 10 000 de metri, IAAF a respins apelul făcut de Nurmi, decizie considerată de Associated Press drept “cea mai alunecoasă manevră din istoria atletismului internațional”. 

Paavo Nurmi a încetat din viață pe 2 octombrie 1973, iar după moartea sa, statui ce îl reprezintă au fost ridicate în Țara celor o mie de lacuri. Mai mult, în 1987, chipul său a apărut și pe bancnota de zece mărci emisă de Banca Finlandei, Nurmi fiind singurul sportiv apărut vreodată pe moneda unei națiuni.

Povestea completă a lui Paavo Nurmi poate fi citită în cartea ”100 de sportivi legendari”, care va apărea în această toamnă.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Filmul bătăii de la Parlament. Cum s-au încăierat deputații PNL Florin Roman și Dan Vîlceanu
Filmul bătăii de la Parlament. Cum s-au încăierat deputații PNL Florin Roman și Dan Vîlceanu
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Câți amanți a avut, de fapt, celebra Maria Tănase. Deși erau celebri, artista l-a iubit cu adevărat pe unul singur
Câți amanți a avut, de fapt, celebra Maria Tănase. Deși erau celebri, artista l-a iubit...
Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica în rochie de mireasă, dar Ionela s-a întors acasă în sicriu
Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui Ebrahim Raisi. Răspunsul americanilor
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Putin confiscă pe bandă rulantă activele occidentale din Rusia. Lista marilor companii din Vest afectate de decizia Kremlinului
Putin confiscă pe bandă rulantă activele occidentale din Rusia. Lista marilor companii din Vest afectate...
Cele mai comune probleme care apar la o cutie de viteze automată
Cele mai comune probleme care apar la o cutie de viteze automată
„Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea” Detalii înfiorătoare ale martorilor accidentului de la Vaslui. Trei prieteni și-au pierdut viața după o depășire fatală
„Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea” Detalii înfiorătoare ale martorilor accidentului...
Breaking news despre Florin Piersic!
Breaking news despre Florin Piersic!
Tavi Colen, momentele cumplite prin care a trecut după pierderea mamei sale. Amintirile de neprețuit și lecțiile învățate de la familie. „Cred că părinții mei nu și-ar dori ca noi să suferim”
Tavi Colen, momentele cumplite prin care a trecut după pierderea mamei sale. Amintirile de neprețuit...
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în...
Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin Roman. VIDEO
Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Super ofertă pentru scule PARKSIDE la LIDL. Prețuri mici pentru cele mai populare produse
Super ofertă pentru scule PARKSIDE la LIDL. Prețuri mici pentru cele mai populare produse
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Cum arată acum Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea. S-a afișat într-o ipostază rară pe Instagram
Cum arată acum Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea. S-a afișat într-o ipostază...
Locul din Europa unde o noapte de cazare costă doar 200 de lei. Arată ca Bali, iar peisajul îți taie răsuflarea
Locul din Europa unde o noapte de cazare costă doar 200 de lei. Arată ca...
Orașul din România unde se deschide o nouă fabrică. Zeci de locuri de muncă noi vor fi disponibile
Orașul din România unde se deschide o nouă fabrică. Zeci de locuri de muncă noi...
DECIZIE pentru toți românii care au BULETIN. A fost semnat decretul prezidențial
DECIZIE pentru toți românii care au BULETIN. A fost semnat decretul prezidențial
Ştirea momentului, Nu se mai ştia nimic de beizadeaua Victoraş Micula
Ştirea momentului, Nu se mai ştia nimic de beizadeaua Victoraş Micula
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi alegerile sunt amânate
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
România este în elita mondială. Nu ne poate întrece nimeni. Suntem pe primul loc
România este în elita mondială. Nu ne poate întrece nimeni. Suntem pe primul loc
Bătaie în Parlamentul României. I-a spart nasul
Bătaie în Parlamentul României. I-a spart nasul
Filmul bătăii de la Parlament. Cum s-au încăierat deputații PNL Florin Roman și Dan Vîlceanu
Filmul bătăii de la Parlament. Cum s-au încăierat deputații PNL Florin Roman și Dan Vîlceanu
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din...
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai frumoase texte și imagini cu urări pentru 21 mai
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Tavi Colen, despre relația cu Gabriela Cristea: “Asta e nouă”
Tavi Colen, despre relația cu Gabriela Cristea: “Asta e nouă”
Pepe se căsătorește cu Yasmine? Cum va arăta marele eveniment
Pepe se căsătorește cu Yasmine? Cum va arăta marele eveniment
Stațiunea de pe litoralul românesc unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei. E adorată de români, iar bugetul e unul prietenos
Stațiunea de pe litoralul românesc unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei....
Alimentul pe care e bine să-l dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Trebuie dus prima oară la biserică
Alimentul pe care e bine să-l dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Trebuie...
×